sâmbătă, 28 august 2010

ROŞIA MONTANĂ REZISTĂ ! CONFERINŢĂ PUBLICĂ LA PALATUL ŞUŢU.

24.04.2010, Bucureşti.
Sub deviza „Roşia Montană rezistă! Tu ce faci?” s-a desfăşurat sâmbătă 24.04.2010, la Muzeul de Istorie a Municipiului Bucureşti, o conferinţă intitulată „Roşia Montană nu e de vânzare!”, organizată de Partidul „Pentru Patrie”, Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti, Fundaţia „George Manu” şi Fundaţia „Buna Vestire”.

Vorbitorii au exprimat atitudini ferme împotriva proiectului minier preconizat de ministerul mediului împreună cu compania Roşia Montană Gold Corporation.

Dl. prof. dr. Vasile Botroneanţ, membru al Academiei Române şi reputat arheolog, fost deţinut politic, a făcut o prezentare a siturilor arheologice provenind din perioada dacică şi cea romană, pe care le-a catalogat ca fiind de o importanţă deosebită, reflectînd etnogeneza poporului român.
Dl. George Ursa, scriitor, preşedinte al Fundaţiei „Buna Vestire” şi al Societăţii Scriitorilor Români, a criticat proiectul minier, insistînd pe importanţa vestigiilor arheologice pentru identitatea etno-culturală a poporului român, precum şi pe necesitatea păstrării uriaşei resurse strategice aurifere din Apuseni.

Tânărul Ciprian Neţoiu, absolvent al Facultăţii de Management din Braşov şi membru al Partidului „Pentru Patrie”, a susţinut un referat pe tema impactului exploatrării preconizate la Roşia Montană asupra ecosistemului. Dl Neţoiu a desfăşurat inclusiv câteva perspective alternative de dezvoltare economică a zonei, de la opţiunea turistică şi până la practicarea unui minerit convenţional, care să asigure locuri de muncă pe termen foarte lung şi să conserve această resursă strategică şi pentru generaţiile viitoare.

Dl. prof. univ. dr. Ion Brad, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, a explicat asistenţei procesele biochimice ale îmbolnăvirilor cauzate organismului uman de poluarea cu cianuri, cancerul şi alte boli cronice putînd fi rezultatul direct al acestei poluări. Profesorul Brad nu a ezitat să aducă o critică dură clasei politice imorale şi incompetente, care este dispusă să sacrifice ecosistemul şi sănătatea oamenilor de la Roşia Montană, în schimbul unor beneficii economice efemere.
Secretarul general al partidului „Pentru Patrie”, Florin Dobrescu, a condamnat în termeni duri politicienii reprezentanţi ai tuturor guvernelor din 1999 încoace, care au creat premizele acestui proiect pe care l-a catalogat ca nociv şi nerentabil pentru statul român. Dobrescu a condamnat atitudinea ambasadorului Canadei în România, care este susceptibil de a fi făcut lobby în favoarea proiectului minier. Vorbitorul a apreciat că preşedintele României, dl Traian Băsescu, are datoria morală de a se implica în stoparea proiectului, în condiţiile în care, în campania electorală, acesta a făcut referire, în repetate rânduri şi pe bună dreptate, la intenţiile opoziţiei de a vinde şi ultimile resurse şi structuri economice rentabile ale ţării.

Conferinţa organizată sâmbătă la Bucureşti reprezintă începutul unei campanii mai ample, care va cuprinde pichetări, manifestaţii publice şi acţiuni de informare a populaţiei, în scopul stopării proiectului de la Roşia Montană şi salvării acestei zone de la distrugere.

Alte relatari despre eveniment:

http://www.epochtimes-romania.com/articles/2010/04/article_79511.html

http://foto.agerpres.ro/index.php?i=4287480

http://www.antena1.ro/showbiz/evenimente/rosia-montana-rezista-tu-ce-faci-104822.html



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu